Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!

Share


Публикувано на: 30/10/2014

Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!

Хибриди, хибриди, хибриди. Всичко се върти около тях и всички компании тотално са полудели. Ако ти кажем, че според нас Mercedes S550 Plug-In Hybrid е най-добрият хибрид на пазара в момента, вероятно ще ни заплюеш и ще кажеш, че германската лимузина ползва съвсем обикновена система от двигател и трансмисия, между които е заклещен електромотор. Това е точно така, но S-Class впечатлява не с революционна хибридна система, а с начина, по който работи с традиционната. Автомобилът не се усеща като хибрид, което е основният му плюс. Компютрите вършат всичко, а ти се радваш на съвсем обикновена суперлуксозна лимузина със супероборудване и нисък разход на гориво. Не е зле.

Припомняме, че S-Class Hybrid използва туин-турбо V6 и електромотор с обща мощност 436 к.с. и 650 Нм максимален въртящ момент. Въпреки размерите си на малък Титаник, екологичната S-ка ускорява до 100 км/ч за малко над 5.2 секунди. Изводът е, че колата е малко по-слаба и малко по-бавна от оборудвания с V8 мотор S550. Споменахме ли, че всичко това се случва при среден разход от по-малко от 6 л/100 км?

И така, кои са причините, които ни карат да смятаме, че това е най-добрият хибрид на планетата?

Тя взима решения на базата на твоя маршрут
Хибридната S-ка извършва стотици операции всяка секунда, без ти въобще да разбереш. Решенията се взимат спрямо маршрута, по който пътуваш, или спрямо този, който колата е решила, че следваш. При въвеждането на дестинация в навигационната система, останалата част от електрониката автоматично наглася хибридната система за скоростите, които очаква да бъдат развити по определения маршрут. Дори при самото стартиране на двигателя, колата вече знае на коя пътна отсечка се намира и автоматично се настройва за съответните условия. Така например, ако отпред има сериозен баир, колата ще се опита да изцеди батерията на изкачване, защото знае, че след това следва слизане, което ще достави ценна енергия през спирачките.

Може да се движи само на ток в реалния живот
Извличането на максималния пробег на ток от повечето хибриди, обикновено изисква опасно каране, безкрайно търпение и специфична подредба на планетите. Със своя 85-киловатов електромотор S550 Plug-In Hybrid може да се движи, без да хаби и капка фосилно гориво в продължение на 32 километра.

Невидима сила ви пази от катастрофи и висок разход
S550 Plug-In e оборудвана със система, която я предпазва от удар във внезапно спрялата кола отпред. Ако караш близо до този отпред и той удари спирачките, достатъчно е само да вдигнеш десния си крак и колата сама намалява, точно колкото е нужно. Това се случва и при изключен темпомат. Радари, какво да ги правиш.

Регенеративните спирачки са произведение на изкуството
Принципно, възобновяването на енергията от спирачките може да се случи по два начина – когато върнеш газта, и когато натиснеш спирачката. Повечето хибриди използва всеки от тези начини поотделно. S550 Plug-In ги използва заедно. По този начин от Mercedes постигат много по-естествено усещане на педала на спирачките, с което голяма част от конкуренцията не може да се похвали.

Вибриращ педал
Педалът на газта вибрира, за да ти напомни да се поуспокоиш. Това се случва в случаите, когато приближаваш движещо се отпред МПС с висока скорост. Вибрациите са нежни, за да не те стреснат и да постигнат обратния ефект.

Четири режима, три от които може да игнорираш напълно
E-Mode казва на колата да не си и помисля да включва бензиновия двигател. Е-Save се стреми да запази енергията в батерията за важните случаи. Charge се използва в случаите, в които отчаяно се нуждаеш от енергия в батерията, а Hybrid засенчва всички тях, защото прави всичко вместо теб. Ти само трябва да караш и да се наслаждаваш.

Лошото е, че цялото това съвършенство не идва евтино. Plug-In версията е малко по-скъпа от по-мощната и бърза S550, но тук въпросът е коя от двете коли е по-умна?

Продажбите на S550 Plug-In ще започнат през следващата година, като от Mercedes обещават да внедрят част от системата в E- и C-Class.
Източник: www.aboutcars.bg

Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S550 Plug-In Hybrid е по-умна от шофьорът си!Mercedes-Benz S-Klasse. S 500 PLUG-IN HYBRID (V222), 2014Mercedes-Benz S-Klasse. S 500 PLUG-IN HYBRID (V222), 2014Mercedes-Benz S-Klasse. S 500 PLUG-IN HYBRID (V222), 2014

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
Der neue Mercedes-Benz Marco Polo; The New Mercedes-Benz Marco P
Mercedes V-Class Marco Polo: звездният кемпер

В началото на 2014 г. Mercedes-Benz представи новата V-Class, а около половин...

Close