Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Share


Публикувано на: 29/01/2014

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Статията е на www.cars.actualno.com
Новата S-Class-а вероятно е най-важният автомобил, появил се миналата година. Това е автомобил, който ще диктува технологичната тенденция в бранша през следващото десетилетие. Досега не съм използвал подобно гръмко твърдение, но след като имах блаженното удоволствие да пробвам част от безбройния технологичен арсенал, с който разполага S-Class, нямам никакви притеснение. Терминът лидер в класа приляга на S-Class по-добре отколкото на всеки друг модел в сегмента на луксозните лимузини. С история, простираща се почти 60 години назад, и репутация за върховен комфорт и лукс, повечето му конкуренти дори не биха могли да погледнат зад трилъчата звезда, стояща на предния му капак.

Rolls-Royce няма конкуренти. Тези автомобили просто не могат (и не бива) да се сравняват с други. В моделите на RR фразата „качество на материалите“ е толкова изтъркано клише, колкото и сравнението на футболиня терен със „зелен килим“. През 2011 г. имах възможността да прекарам 3-4 часа зад волана на Rolls-Royce Drophead Coupe, чиято цена започва от 700 000 лв. Това е и най-скъпият автомобил, който съм карал в кариерата си. Съвсем резонно вече си задавате въпроса от какъв зор ви разказвам този мой спомен. За да кажа, че по-нелепо и не на място не съм се чувствал никъде другаде

Подхождайки към S-класата имах чувството, че ще изпитам отново нещо подобно. НО НЕ. Защото новата S-Class-а е така направена, че собствениците й в Европа да могат да се наслаждават на невероятните изживявания зад волана й, докато собствениците й в Азия – на невероятния лукс и комфорт на задните й седалки. Пробвах ги и мога да ви уверя, че лично аз в по-комфортни кресла не съм сядал в никой друг автомобил. Същото важи и за шофьорската седалка. Тази в Drophead Coupe пасти да яде. И освен това – S-класата е невероятен за управление автомобил, нещо, което още не мога да осъзная на фона на дължината му от 5.2 метра.

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Това е автомобилът, за който ще се въздържа да правя коментар за външния му облик. И не защото не мога или не заслужава, а защото съм толкова много впечатлен от интериора, че всичко друго просто бледнее. Достатъчно е само да кажа, че впечатлението на живо е такова, че абсолютно всички на пътя обръщат очи след мен. А аз се чудя върху кой точно детайл да поставя моите при първото ми влизане в S-ката. Докато BMW и Audi правят интериорите на големите си лимузини като уголемени версии на малките си луксозни седани, S-класата изпъква със самостоятелност. Над 15-ина минути не потеглям, за да се ориентирам в обстановката. Но дори и в края на деня продължавам да откривам и установявам нови и впечатляващи характеристики на този върховен автомобил.

Естествено очите ми падат първо върху двата TFT цветни дисплея с диагонал от 30.7 см. Това е новата информационна централа на S-класата. На левия екран се виждат традиционните скоростомер и оборотомер (и другите важни уреди), но в дигитална форма. Десният екран служи за удобно управление на инфотейнмънт системите и функциите за комфорт. Към новите елементи за управление спада и чувствителната на допир клавиатура на телефона . Главният управляващ елемент остава централният въртящ се регулатор, за най-важните функции както обикновено се използват бутони за влизане в менюта на средната конзола, както и лента за управление на пътните асистенти. Разглеждането на менютата с този регулатор може да отнеме и час, но самообучението ми минава в движение. За щастие реших да пробвам какво се вижда от топлинната камера за нощно виждате с функция за разпочнаване на хора и животни. Подобно има и в Серия 7, само че тук атракцията е по-голяма: образът от камерата не се появява на централния дисплей, а видът на приборното табло със скоростомера и оборотомера се променя, като преднодвижещите се коли в тунела „Троянови врата“ ги виждам точно между тях, през волана.

Но не това е нещото, което ме потресе. Огромният интериор е конфигуриран в четири индивидуални зони, но по такъв начин, че инженерите са успели да осигурят чувство на интимност за всеки в интериора. Но седалките са тези, които буквално те поглъщат. Само отзад се дава избор от 5 ворианта за задна седалка, включително и Executive седалка с възможност за наклон на облегалката до 43.5 градуса. Аз обаче съм прочел за функцията Energizing на принципа на масаж с вулканични камъни. Затова първото нещо, което правя, е да включа уникалната (без аналог) масажна функция с 14 отделно регулируеми въздушни възглавнички в облегалката, които приятно танцуват върху гърба ми.

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Не по-малко внимание е отделено на климатизацияна на интериора. Нов е пакетът Air-Balance с функциите за ароматизиране, йонизиране и още по-мощно филтриране. Автоматичната система Thermotronic за климатизация в задната част на купето предлага две допълнителни зони за подобряване на топлинния комфорт. Активно ароматизиране (световна новост) в рамките на пакета Air-Balance означава, че сами може да включвате или изключвате ароматизирането и да настройвате интензивността.

Технология. Точно за това става дума в новата S-Class. Исторически погледнато, S-Class е бил най-големият иноватор в индустрията през последния над половин век. Предишните поколения внедриха в индустрията предпазните колани с пренатягане, ABS, въздушната възглавница, паркинг сензорите и дори ESP-то! А в този автомобил са вградени толкова системи за сигурност, че TÜV едва ли могат да измислят тестове за тях.

Сред невероятно дългият списък от иновации спадат Magic Body Control, системата Stop&Go Pilot, Intelligent Light System, радарен круиз контрол с автоматична функция за спиране (опции)… Докато Mercedes е сред първите, който монтира електрически фарове в автомобила преди повече от век, сега S-Class отива още по-далеч. В нея няма вградена нито една ел. крушка, а вместо това абсолютно всички светлини са светодиодни (LED). Със сигурност мога да продължа с иновациите и технологиите, но мисля, че е излишно. Просто обемът тахническа информация е такъв, че конкурентите на S-Class все още не могат да я осмислят.

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Аз също не мога да осмисля някои други факти, свързани с пътното поведение на автомобила. На първо място: обезшумеността на интериора е такава, че трудно проумявам факта, че се движа с… с много кирометри в час, но вътре не се чува никакъв паразитен шум.

На второ място: комфортната возия. Изписано е много за системата Magic Body Control, която мигновено регулира ходовата част спрямо пътната ситуация. Най-честият пример е със спящи полицаи, на за да добиете ясна представа за възможностите, трябва да видите промо клипчето. В него се показва как каросерията поема без и със намесата на Magic Body Control спящите полицаи, като във втория случай каросерията почти непомръдва. Това е така, щато тя автоматично променя височината на амортисьорите, за да премине каросерията почти без хоризонтално помръдване спрямо пътната настилка. Това е магия, която трябва да се усети.

Същото важи и за динамиката на този огромен автомобил. Сгазвам педала на газта и ускорението е непрекъснато до… Електро-механичната кормилна система е директна, като чувствителността й се променя с увеличаване на скоростта. В момента трансмисията е все още познатата 7-степенна, но скоро ще бъде представена и нова 9-степенна за определени модели.

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

Наясно съм с огромната мощност на този V8 двигател: 455 кс и 700 Нм са много, наистина много. Но да усетиш ускорение до 100 км/ч за под 5 секунди в автомобил над 5.2 метра! Това е впечатляващо. Да не говоря, че теглото му е 2015 кг, което е много като номинална стойност, но предвид размерите и огромното количество оборудване – не толкова висок параметър. Голяма роля за това изиграва третото поколение алуминиева хибридна конструкция. Това е една от причините въпреки значително увеличените изисквания за безопасност и комфорт и добавянето на допълнителни функции масата на каросерията в продължение на 20 години да бъде запазена и дори да се намали. А спрямо предшественика количеството на алуминий се е увеличило с 50%. В резултат на това изпитвам динамика, която е сравнима с много по-компактни и леки спортни автомобили. Натискам бутона Sport и возията става по-твърда, в завой автомобилът се стяга, накланянето изчезва, както и недозавиването. До тук не съм споменал, че автомобилът е само със задно (4х4 ще се предлага на избрани пазари).

Новият Mercedes-Benz S500 L в България

През първата година от производството на новата S-Class може да бъде направен избор между два хибрида и един бензинов и един дизелов двигател – S400 HYBRID, S 500, S350 BlueTEC и S300 BlueTEC HYBRID. Всички модели са лидери в своите класове по отношение на ефективността и разхода на гориво – в сравнение с предшестващия модел разходът е намален с до 20%. На хартия. В действителност говориме за около 17 л/100 км, което ще кажете, че е много. И да, много е, но когато говориме за кола за 290 бона – това няма никакво значение. Но за да съм абсолютно коректен ще напомня, че само преди седмица ви представих Jaguar FX AWD с неговия V6 с 340 кс. Същият показа точно 17 л/100 км, точно колкото и S-Class, но тя е със 105 кс по-мощно и с над 400 кг по-тежка!

Когато Mercedes впряга цялото си могъщество във високотехнологични разработки, свързани с лукса и сигурността, резултатите са толкова ослепителни, че човек трудно ги осмисля. За пореден път Mercedes S-Class надскача конкуренцията както по отношение на технологиите, така и по отношение на лукса.
Източник: cars.actualno.com

0025041001390589764_big 0230177001390589762_big 0596841001390589768_big0037066001390589771_big 0970596001390589723_big 0424826001390589739_big 0136058001390589743_big 0596216001390589745_big 0422331001390589778_big0515187001390589747_big 0736236001390589775_big 0564604001390589773_big0028066001390589731_big 0629107001390589728_big 0933861001390589725_big0328623001390589780_big 0367393001390589751_big 0197005001390589759_big

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
michael-schumacher-joins-mercedes-gp-petronas1
Тимът на Mercedes подкрепя Шумахер

Mercedes ще подкрепя Михаел Шумахер със слоган, който ще краси болида на...

Close