Mercedes-Benz S-Class Guard

Share


Публикувано на: 30/10/2014

Mercedes-Benz S-Class Guard

Има шофьори, за които сигурността в автомобила не се изразява с въздушни възглавници и асистиращи системи. Обикновено те се появяват под светлината на прожекторите и са подложени под огъня на критиката – и затова се страхуват повече от атаки на криминални субекти или терористи, отколкото от катастрофи или влошено поведение на автомобила в граничната зона на сцепление. За подобен малък, но изключително платежоспособен кръг от клиенти се предлагат истински крепости на колела, които издържат дори на балистични атаки и по този начин запазват здравето и живота на пътниците си. Отвън те почти не се различават от серийните си „събратя“, а вътре са луксозни точно колкото традиционни скъпи коли. Политици, ръководители на големи компании и всички, които не се харесват на определена част от обществото заради своята политическа или финансова мощ, търсят подобни возила, за да пътуват сигурно.

Четири модела на Mercedes се продават с бронировка
Най-голям дял от пазара на подобни возила (общо около 30 000 годишно) държи Mercedes. Компанията от Щутгарт повече от 80 години предлага на клиентите си бронирани коли. Именно тя е осигурила возила на 90 правителства и кралски дворове. За да запазят силните си позиции и в бъдеще, швабите лансират специална защитена версия на своя флагман S-Class – Guard, една година след старта на продажбите на конвенционалния модел. Така заедно с Е- и G-Guard в гамата на „звездата“ има общо три бронирани автомобила – повече, отколкото при който и да било друг производител.

Само бронировката струва 400 000 лева
За 400 000 лева и стотици часове работа удължената версия на S600 се превръща в луксозен „бронетранспортьор“, защитен от ръчни гранати, куршуми и бомби. За целта пътническата клетка е усилена много сериозно и затворена почти херметически. Около 500 части на каросерията от усилена специална стомана, дебела няколко сантиметра, високоякостни стелки от почти неразрушими арамидни влакна и дебели бронирани стъкла осигуряват спокойни пътувания на канцлери, крале и индустриални босове. И тъй като най-опасни са взривовете, за първи път при луксозната лимузина подът е брониран като цяло парче.

Като добавка към всичко това има куп специално оборудване, което е познато на широката общественост главно от филмите за Джеймс Бонд. Сирените, сините светлини, високоговорителите и поставките за знаменца на предните калници няма да впечатлят никого. След по-внимателен оглед на автомобила обаче наяве излизат онези системи, които не се поставят на всяка полицейска кола. Guard разполага със специална пожарогасителна система, която може да потуши пламъците под пода на автомобила и в моторния отсек, както и да осигури свеж въздух при атака с отровен или сълзотворен газ. Част от оборудването на ултрасигурната S-Class са и издържащите на обстрел гуми, които могат да се използват и когато в тях няма въздух, както и специален резервоар, чиято обвивка възвръща автоматично формата си след обстрел.

Практически тестове в германската служба КОС
Mercedes подлага на изпитания Guard не само на собствените си съоръжения в Зинделфинген, а и в германската служба КОС в Улм. Там лимузината е обстрелвана с 500 изстрела от едрокалибрени револвери и военни скорострелни оръжия, както и с гранати. При това по време на тестовете не се е стреляло безразборно, а по „най-крехките“ места от каросерията като фугите до вратите и прозорците. След тях S-Class изглежда като швейцарско сирене – но ако вътре имаше пътници, те щяха да останат невредими.

Специално обучение за шофьора
Естествено, допълнителното оборудване има сериозно влияние върху пътното поведение – в крайна сметка бронировката тежи около два тона. „Все едно сте взели една Е-Class отгоре“, така продуктовият мениджър Маркус Наст описва променената каросерия. Наистина швабите са модифицирали спирачките и окачването към повишеното тегло, както и електронните системи, които за щастие са на борда. 6-литровият V12-двигател осигурява достатъчно мощност за пъргаво придвижване. Въпреки това управлението на бронираната машина не е толкова лесно, колкото на нормалната S-Class. Ето защо Mercedes не само продава автомобила, но и предлага на клиентите си специален тренинг. Наст е убеден, че „дори и най-добрият автомобил е толкова добър, колкото е добър и водачът му“.
Източник: www.autobild.bg

Mercedes-Benz S-Class Guard Mercedes-Benz S-Class Guard Mercedes-Benz S-Class GuardMercedes-Benz S-Class Guard Mercedes-Benz S-Class Guard Mercedes-Benz S-Class Guard

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
Mercedes-AMG C 63 S (BR 205); 2014
Mercedes-AMG се съсредоточва върху масовите автомобили

Спортното подразделение на Mercedes-Benz - AMG, не планира създаването на суперколи, тъй...

Close