Чудесата на Mercedes-AMG – E63 AMG и E63 AMG S-Model

Share


Публикувано на: 22/01/2014

Чудесата на Mercedes-AMG - E63 AMG и E63 AMG S-Model

Новата звезда на Mercedes-Benz току-що изгря. Дами и господа, запознайте се с новия E63 AMG. Той е бляскав, той е нов, той е бърз. Но това не е най-бързият, нито най-мощният E63 AMG.
Не, това отличие сега се полага на новия брат на E63 AMG, който, хммм, се казва Mercedes-Benz E63 AMG ‘S’, също изгрял на небосвода над Шутгарт. Мислите ли, че ще има братско съперничество?

ОК, и двата са фейслифт, и двата имат извънземна мощност, но не са създадени да бъдат равни. Да и двата са оборудвани с добре доказания 5.5-литров би-турбо V8, изпращащ мощността към задните колела, но при „стандартния“ мощността е 557 кс.
При версията E63 AMG ‘S’ мощността се издига до невероятните 585 кс – това е с 28 кс повече от стандартното E63 и с 28 кс повече от стария опционален Performance пакет. И не само това, S-моделът получава блокаж на задния диференциал, което според Mercedes ще повиши сцеплението, „особено на състезателна писта“.

При спринт от 0-100 км/ч разликата е доста удивителна. Стандартният E63 се справя за 4.2 секунди (0.1 сек по-бързо отпреди). E63 AMG ‘S’ вдига 100 км/ч за 3.6 секунди, което е с 0.1 секунди по-бързо от Ferraro FF. По-бързо от Ferrari с четири задвижващи се колела! И да не забравяме, че ноделът се предлага и с новата система за задвижване на 4-те колела AMG 4MATIC, което я прави още по-добра и по-бърза!

В новото E63 AMG ще намерите 7-степенната „Speedshift“ спортна автоматична трансмисия, която работи в четири режима (ръчен, спорт, спорт+ и „Контролирана мощност“). Двете E63 версии получават стоманени пружини отпред и регулируемо в три позиции въздушно окачване отзад. Режимите на окачването са Comfort, Sport и Sport+.
Mercedes ги оборудва с четири вентилирани и перфорирани 360-милиметови дискове (шестбутални апарати отпред, четирибутални отзад). При стандартния E63 AMG спирачките са сиви с бял надпис AMG, докато при E63 AMG ‘S’ те са червени.

Но ако си купите S-версията ще имате възможност да я накичите с опционални керамични композитни спирачки. Те са с 402-милиметрови дискове и с 40% по-леко тегло от стандартните, и имат специална боя. Натиснете ли до долу педала на спирачката, ще създадете черна дупка в Млечния път!
Източник: topgear.bg

Чудесата на Mercedes-AMG - E63 AMG и E63 AMG S-Model Чудесата на Mercedes-AMG - E63 AMG и E63 AMG S-Model Чудесата на Mercedes-AMG - E63 AMG и E63 AMG S-Model

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
Mercedes-Benz S 600 (W 222) 2013
Новият флагман на Mercedes-Benz

„S-класата винаги е олицетворява стремежа ни за постигане на най-високо ниво при...

Close