От Mercedes-Benz се отказаха да купят Aston-Martin

Share


Публикувано на: 13/11/2014

От Mercedes-Benz се отказаха да купят Aston-Martin

Концернът Daimler-AG няма намерение да увеличава своите акции в британския производител на спортни автомобили Aston Martin. Това обяви шефът на германския концерн Дитер Цетче, цитиран от изданието “Automotive News Europe”.

Слуховете, че една от компаниите на Daimler – Mercedes-Benz, се готви да купи английската компания се засилиха, след като немците получиха 5% от акциите на Aston Martin. Това стана в резултат на обмена на мотори, скоростни кутии и други компоненти, произведени от подразделението на Mercedes – AMG. Тогава Цетче обяви, че е готов да поддържа развитието на британската марка.

“На мнение съм, че Aston Martin е една фантастична компания, но не искам да се бъркам в нейното управление – обяснява сега шефът на Daimler. – Нашият концерн продава над 1 млн. автомобила годишно, докато Aston Martin има резултат от около 4200 коли. Компаниите са твърде различни, за да се смесват. Освен това не мисля, че аз и екипът ми бихме управлявали Aston Martin по-добре от сегашното му ръководство.”

До 2007 г. контролният пакет от акции на британската компания принадлежеше на Ford, но след това американците продадоха своя дял на кувейтския инвестиционен фонд Investment Dar. По-късно неговите шефове отстъпиха 37.5% на италианците от Investindustrial. Част от акциите са собственост на изпълнителния директор на Aston Martin – Улрих Бец, и на председателя на Съвета на директорите Дейвид Ричардс.

През пролетта на тази година ръководството на компанията изтегли заем, с който да разшири моделната си гама. Очаква се до 2021 г. в нея да влязат 5 нови спортни модела. А още през 2018 г. британците се надяват почти да удвоят продажбите си – до 7500 бройки годишно. Отговорността за това е възложена на бившия вицепрезидент на Nissan Анди Палмър, който ще ръководи Aston Martin.
Източник: www.automedia.investor.bg

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
Mercedes-Maybach (X 222) 2014
Mercedes пренаписаха азбуката си и показаха Mercedes-Maybach S600

Вече ви бяхме предупредили, че Mercedes-Benz ще промени буквената номенклатура на моделите...

Close