Новият Mercedes-Benz S-Class измина 103км без намесата на шофьор!

Share


Публикувано на: 3/12/2013

Новият Mercedes-Benz S-Class измина 103км без намесата на шофьор!

Новата S-класа е минала абсолютно самостоятелно по маршрута на първото пътешествие със самоходна машина в историята – от Манхайм до Пфорцхайм и обратно. Днес това са 103 км, почти половината в градски условия, с доста интензивен трафик, пешеходци, велосипедисти, 18 кръгови, светофари и всичко останало.

Зад волана все пак има човек, но той просто гледа мониторите с техническа информация и не пипа нищо, показа филмчето, демонстрирано с гордост от шефа на Mercedes-Benz – Дитер Цетче по време на Smart Media Night във Франкфурт. Колата не само е минала нормално бързо, без да предизвика и намек за критична стиуация, но и не е нарушила правилника за движение.

„Това не е скъп експеримент, а опит, в който се използват стандартни и достъпни технологии, готови за вграждане в съвременните коли”, подчертава със задоволство Цетче и добавя, че изкуственият шофьор е по-добър от естествения и заради това, че не се уморява. Към това могат да се добавят и други предимства – не се заглежда по жени (или други коли), не се разсейва, не подсвирква, не псува, не се ядосва, не засича колегите, не яде и не пуши зад волана. Въобще постижението на фирмата, измислила автомобила, от техническа гледна точка е значително, а от шофьорска? Или да го кажем по-направо – умира ли шофирането, онова, което ни изнервя, което ни отнема часове досада, но и което ни радва.

Бензиновата приказка, в която всички участваме, е започнала точно преди 125 години. Тогава смелата и енергична Берта Бенц взела триколката, направена от мъжа й Карл Бенц, и заедно със синовете си отишла при роднини до съседното селище, за да му докаже, че „каруцата без коне” може да върши работа. Бензинът (това име всъщност идва от нейното, тогава се е наричал лигроин) се продавал по аптеките и се вярвало, че лекува нещо. Днес от нейното пътешествие е направена туристическата атракция “Bertha Benz Memorial Route”. Нищо чудно точно там, като атракция, за пръв път да се въведат и самоуправляващите се коли и по този начин да се очертае един завършен исторически цикъл.

Всъщност техническите и финансовите пречки пред въвеждането на самоуправляващите се коли на практика са решени. Въвеждането им се блокира най-вече от юридическия казус за отговорността при инцидент. Май е малко тъжно, а?

Източник: topgear.bg

 

© 2013 TXD LTD
Още в Новини
gtspirit-mercedes-s500-0008
Mercedes-Benz S-Class e автомобил на 2014г. в Китай

  Новото поколение на Mercedes-Benz S-Class беше обявено за победител в конкурса...

Close