Иновативен тъчпад в новата С-Class W205

Share


Публикувано на: 9/05/2014

Иновативен тъчпад в новата С-Class W205

Водещият производител на гуми и технологии за автомобилната индустрия Continental бе отличен от своя партньор Daimler-AG със “Специална награда за иновации” за създаването на един от най-иновативните елементи от новата С-Class. Признанието е за развития от Continental за Mercedes-Benz C-Class иновативен тъчпад за управление.

Тъчпадът в новата C-Class ще бъде използван основно за управление на функциите на екрана в автомобила. Той е управляван от чувствителна на докосване повърхност и е елегантно интегриран в централната конзола, за да позволява лесно управление от водачите, без те да отклоняват вниманието си от пътя. Чрез използването на специален софтуер той може да прецени дали повърхността му е докосната преднамерено с цел управление, или е резултат на случайно движение.

Още от създаването на тахометъра, разработен на основа вихрови токове през 1902 г., Continental работи за подобряване интерфейса човек – машина в автомобила. Един от най-важните въпроси днес е – как непрекъснато нарастващият брой функционалности за безопасност и удобство в един автомобил могат да бъдат управлявани, без да разсейват водача? За новата C-Class на Mercedes експертите на Continental и Daimler-AG тръгнаха по съвсем нов път за развитие на HMI – екип от инженери и ергономисти създаде тъчпад с активно усещане при докосване; това означава, че той потвърждава всяко действие на водача с импулси за усещане – подобни на усещането при работа с бутони. Според проведено от Continental и университета в Касел проучване тъчпади с такава способност намаляват отместването на погледа на водача от трафика с 23%,  като в същото време ускоряват с 33% изпълняваните от него дейности. Това показва важността на тази технология за подобряване безопасността при шофиране и илюстрира непрекъснато нарастващата важна роля на софтуера в автомобилите.

Новата система, развита от Continental, ще бъде част от човек – машина интерфейса (HMI) в новия Mercedes-Benz C-Class, когато моделът излезе на пазара. В бъдеще други модели на Mercedes също ще въведат този тъчпад.
Източник: www.autobild.bg

© 2014 TXD LTD
Още в Новини
mercedes-benz
Моделната офанзива на Daimler-AG се отплаща

Наваксването на китайския пазар и успехът на новите модели автомобили насърчиха ръста...

Close