Единственият Mercedes-Benz CLK GTR Roadster в САЩ

Share


Публикувано на: 10/05/2013

Единственият Mercedes-Benz CLK GTR Roadster в САЩ

Mercedes-Benz CLK GTR има история на пътя и на пистата, но е по-добре да започнем с на пистата, където започна всичко. Една кола известена с изтрелването на Mercedes-AMG в класациите на моторните спортове, тя е проектирана с една цел- да се движи бързо! Това става, след като DTM спира през 1996г. и Mercedes трябваше да намери конкуренция на друго място, това е, когато инженерите от AMG работеха по Mercedes-Benz CLK, слагайки V12 двигател в него и слагат каросерия изработени от въглеродни влакна.

Колата е много успешна в FIA птез 1997г. GT Championship Season, събирайки шест победи, а това означава край на победната серия на McLaren F1 GTR. По стечение на обстоятелствата, тази кола е построен срещу McLaren F1 GTR, като инженерите тайно купил F1 GTR за сравнения, докато разработват CLK GTR.

Когато настъпи времете за CLK LM да замени CLK GTR през сезон 1998г, Mercedes решили да построят 26 бройки от CLK GTR. От тези 26, 6 от тях са били роудстъри и еднин от шестте роудстъри е с десен волан, построен за Hassanal Bolkiah, султанът на Бруней, който също е собственост и на купе CLK GTR, отново с десен волан. От останалите пет роудстъри, един от тях е това, което виждате по-долу, само един в САЩ.

Този конкретен Mercedes-Benz CLK GTR Roadster от 2002г е бил забелязан в “Elite Autos”, дилър на луксозни автомобили в Аризона. Колата се продава за $1 995 980 и е само на 70 мили! Тези автомобили са задвижвани от колосален 6.9 литров V12 двигател предоставящ 604 кс и 755 Нм въртящ момент,  ускорението от 0-100 е за 3.8 секунди и достига максимална скорост от 320 км/ч. Super Sport вариантът има 7.3 литров V12 двигател, използван в Pagani Zonda, а това означава обща мощност от 655 кс.

Mercedes-Benz CLK GTR е най-скъпата кола за времето си, продавана за$1 547 620, не забравяйте, че за да отговоря на правилата на FIA, Mercedes е трябвало да построят един шосеен модел на CLK GTR през 1997 г. заедно със състезателните коли. На роудстърите, разбира се са по-скъпи от купетата. Тази кола е нещо повече от историята, това е един шедьовър, вдъхновен от състезателното ДНК на CLK GTR  и McLaren F1 GTR!

Единственият Mercedes-Benz CLK GTR Roadster в САЩ Единственият Mercedes-Benz CLK GTR Roadster в САЩ Единственият Mercedes-Benz CLK GTR Roadster в САЩmercedes-benz-clk-gtr-roadster-10 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-11 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-12mercedes-benz-clk-gtr-roadster-13 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-18 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-14mercedes-benz-clk-gtr-roadster-19 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-2 mercedes-benz-clk-gtr-roadster-5

© 2013 TXD LTD
Още в Новини
Top Marques 2013 German Special Customs CLS 63 AMG Stealth (10)
Mercedes-Benz CLS63 AMG “Stealth” от GSC

Един от най-коментирането автомобили на Top Marques Monaco 2012г. е поръчковият CLS,...

Close